e-iyi.com

Kandil Nedir ? Kandil Gecelerini Neden Kutlarız ?

Kandil Nedir ? Kandil Gecelerini Neden Kutlarız ?

Kandil Nedir ?

Kandiller; geçmiş zamanlarda yaşama alanlarını aydınlatma sebebi ile kullanılmış olan, yanan bölümü çok dar, içinde sıvı yağ ve fitili bulunan, genel olarak görünüşü ile de çaydanlığı anımsatan yayvan bir aydınlatma aracı ve ışık kaynağıdır. Kullanım alanı çok eski zamanlara kadar uzanır. Örnek verecek olursak antik çağlardan kalma eserler arasında bile farklı farklı kandil çeşitlerine rastlanmıştır.

Kandil Müslümanlar içerisinde bilhassa Türkler’de ruhani bir anlam taşıdığından özellikle ibadethaneler, mescitler ve dergahlar kandille aydınlatılmıştır. Tekrar bu ruhani değeri sebebiyle kutsal görülen ve Müslümanlar tarafından kutlanan 5 mübarek geceye de “Kandil” adı verilmiştir.

Bu 5 mübarek kandil gecesi Türkler tarafınca çok benimsenmiş, bu mübarek geceler diğer günlerden değişik bir heyecan içinde senelerce kutlanmıştır. Özellikle Osmanlı Devleti zamanlarında Sultan II. Selim zamanında minarelere kandiller asılıp, duyurulduğundan o dönemde yaşayan halk bu mübarek geceleri “kandil geceleri” olarak anmıştır.

Hicret’ten 300 yıl sonra ilk defa Mısır’da, Fatımiler zamanında Mevlit; 400 yıl sonra da Kudüs’te Miraç, Regaip ve Berat Kandili geceleri kutlanmaya başlanmıştır. Bu geceler süresince camilerde toplu şekilde gerçekleştirilen ibadetlerle geçirilmeye başlanmıştır. Sonraları bu kutlamalar İslam dünyasında bazı bölgelere yayılarak gelenek halini aldı.

Kadir gecesi haricindeki gecelerin kutsal olması hakkında Kur-an’ı Kerim’de herhangi bir bilgi bulunmamakla beraber, hadis-i şeriflerde de Beraat gecesi haricinde diğer mübarek geceler için bir yönlendirme bulunmamaktadır. Bu sebeple kandil gecelerinin camiler içerisinde toplanılarak kutlanmasına bazı şahıslar karşı çıkmıştır. Günümüzde de kandil gecelerinin kutlanması ile ilgili olarak ileri geri konuşanlar bulunmakta olsa da Müslüman halklar tarafınca bu mübarek geceler heyecan içinde kutlanmaya ve ibadetle geçirilmeye önemli derecede özen gösterilmektedir.

Kandil Nedir ? Kandil Gecelerini Neden Kutlarız ?

Kandil geceleri aşağıda belirtilen şekillerde açıklanmıştır.

Kadir Gecesi

Kur-an’ı Kerim’in Dünya semalarından Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem’e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kesin tarihi tam olarak belirtilmemiş olmakla beraber ülkemizde Ramazan Ayının 27. gecesi olarak kabul edilmektedir.

Miraç Gecesi

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem’in Miraç olayını yaşamış olduğu gecedir. Recep ayının 27. gecesi kutlanmaktadır.

Beraat Gecesi

Kur-an’ı Kerim’in Levh-i mahfuzdan Dünya semasına indirildiği gecedir. Şaban ayının 15. gecesidir.

Regaip Gecesi

Hz. Amine’nin Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem’e hamile kalmış olduğu gecedir. Recep ayının ilk Cuma gecesidir.

Mevlit Gecesi

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem’in dünyaya gelmiş olduğu mübarek gecedir. Rebiülevvel ayının 12. gecesidir.

POPÜLER KONULAR

Exit mobile version