e-iyi.com

Kedi Kısırlaştırma Sonrasında Bakımı Nasıl Olmalı ?

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Kedi Kısırlaştırma Sonrasında Bakımı Nasıl Olmalı ?

Kedilerde kısırlaştırma uygulaması kedinin üreme organlarına hiçbir hasar vermeden onun üremesini durdurmak anlamındadır. Kedi kısırlaştırma işlemi genel olarak risksiz ve basit bir operasyon olmasına rağmen kedi sahiplerinin bu hususta endişeleri olabiliyor. Kedinizin kısırlaştırma uygulaması sonrası evde dikkat etmeniz gerekenler ve ona uygulayacağınız bakımla ortalama 10-15 gün sonrasında tamamen iyileşmiş şekilde eski yaşamına geri dönebilir.

Eve Dönünce Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Kedi kısırlaştırma operasyonunun yapılmasından sonra eve döndüğünüz zaman kediniz hala daha bir miktar anestezi etkisi altında olacaktır. Ek olarak veterinerler genel olarak gözleri kurumasın diye bir merhem kullandıklarından eve döndüğünüzde gözleri de geçici süre çok iyi görmüyor olabilir. Onu ortalama 24 saat iyice dinlenmesi için karanlık, sıcak ve sessiz bir odada dinlendirebilirsiniz. Bu zaman zarfında eğer evde çocuk veya başka hayvanlar varsa kedinizin uzağında tutmalısınız ve olabildiğince iyi şekilde dinlenmesini sağlamalısınız. Anestezinin etki süresi 24 saat sonunda tamamen geçmiş olacaktır. Siz de bu süre boyunca gece onun yanında olabilir, davranışlarını ve hareketlerini takip edebilirsiniz.

Kısırlaştırma Sonrası Ne Yemeli, Ne İçmeli ?

Kedi kısırlaştırma sonrasında onu eve getirdiğinizde kedinize su vermelisiniz. Ancak fazla su içmesi de kısırlaştırma sonrası kusmasına sebep olabilir. Bu yüzden su kabına az miktar su koyun ve ihtiyaç duyduğu zaman bu suyu tazeleyin. Kendine gelmeye başladığı zaman ona günlük verdiğiniz mama miktarının yarısı veya çeyreği kadar mama verebilirsiniz. Ayrıca mamayı yerken de kusuyorsa bu konuda ısrarcı olmayın ve yeniden mama yemesi için ertesi sabaha kadar bekleyin. Ameliyatın ertesi günü de ona düzenli miktarda su ve mama vermeyi ihmal etmeyin. Anestezinin etkisiyle kedilerin birçoğunun midesi bulanmaktadır. Dolayısıyla iştahı kapandığında veya kustuğunda telaşa kapılmayın. Fakat 48 saat sonunda hala aynı tepkileri veriyorsa veteriner hekime başvurmalısınız.

Kısırlaştırma Sonrasında Bakım

Tuvalet Alışkanlığı Nasıl Olacak ?

Kediniz kısırlaştırma sonrasında mamasını yemek istemiyor olsa bile idrar yapma gereksinimi olacaktır. Onun için hazırladığınız dinlenme alanının yanı başına temiz bir kedi tuvaleti koyarak en rahat şekilde buna ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kısırlaştırma sonrası dönemde kediler oldukça hassas olduklarından dolayı, toz kum yaralarının enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Bu dönemde en az 1 hafta boyunca kristal kedi kumu veya parçalanmış kağıt havluları ya da peçeteleri tercih edebilirsiniz.

Kısırlaştırma işlemi sonrasında olan 24 saat boyunca hafif kanamalar olabilir. Eğer bu sürenin sonunda kanamalar yine devam ediyorsa veteriner hekiminizi aramalısınız. Kediniz 3 günün sonunda normal tuvalet alışkanlıklarına geri dönmemiş olursa tekrardan veteriner hekiminize danışmanızda yarar var.

Ağrı Kesiciler Uygulanmalı mı ?

1-2 gün süresince hafif ağrılar hissetmesi çok doğal. Kısırlaştırma sonrası süreçte veterineriniz kedinize yardımcı olacak uzun süreli bir ağrı kesici iğne yapacaktır. Bu durumda kedinizin büyük ihtimal ile daha fazla ağrı kesiciye gereksinimi olmayacaktır. Hatırlamanız gereken bir diğer husus ise kedinize kısırlaştırma sonrası oluşan ağrılar için asla insanlara uygun üretilen ağrı kesicilerden vermemeniz gerektiğidir. Çünkü bu tür ilaçlar kedilerde çok büyük problemlere hatta kimi zaman ölümlere kadar yol açabiliyor. Ağrı olduğunu hissettiğiniz durumlarda mutlaka veterinerinize başvurup, danışmalı ve onun önerisi doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Yaranın Bakımı Nasıl Olmalı ?

Kedi kısırlaştırma işlemi sonrasında eve geldiğiniz zaman yapmanız gereken ilk şeylerden birisi yarasını gözünüzle kontrol etmek. Bölgenin görüntüsü kırmızı ve hafif şiş olacaktır. 1 hafta boyunca yarayı günde bir iki kere kontrol ederek normal olmayan bir durum olup olmadığını görebilirsiniz. Kanama, akıntı veya herhangi bir anormal durumla karşı karşıya gelirseniz bu konuyu zaman kaybetmeden veterinerinize danışmalısınız.

Yaranın kaşınması, ısırılması veya yalanması daha fazla açılmasına ve zor iyileşmesine sebep olur. Bu sebeple bölgeye kedinizin ulaşamayacağı şekilde bandaj yapmalı ve yaranın hızlıca iyileşmesini sağlamalısınız.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ?

Özellikle anestezi etkisinin geçmesiyle kediniz 1-2 gün içerisinde eski hareketli durumuna geri dönecektir. Ancak yara henüz iyileşmediğinden onu 1 hafta boyunca evde tutmalısınız. Kısırlaştırma sonrasında olan 1 hafta boyunca çok fazla hareket etmesine, koşmasına, hatta mümkün olduğunca oyun oynamasına engel olmalısınız. Kedinize sıcak ve küçük bir oda hazırlayarak hem daha az hareket etmesini hem de bu zaman zarfında rahat etmesini de sağlayabilirsiniz.

POPÜLER KONULAR

Exit mobile version