e-iyi.com

Köpeklerde Gaz ve Şişkinlik Nedenleri

Köpeklerde Gaz ve Şişkinlik Nedenleri

Köpeklerde Gaz ve Şişkinlik Nedenleri

Köpeklerde Gaz ve Şişkinlik Nedenleri

Köpeğinizin gaz problemi, sizin nefes almanıza izin vermiyor mu? Köpeğiniz fazla mı gaz çıkarıyor? Gazı olan köpekler kimi zaman komik olabilir, ancak onsuz da yaşayabileceğimiz bir durumdur. Bazı köpeklerin niçin çok gaz çıkardığını ve köpeklerde bu sorunla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenin.

Köpeklerde Gaz Çıkarma Nedenleri

Köpekler genel olarak insanlar ile aynı sebeplerden dolayı gaz çıkarırlar. Gaz (şişkinlik), kesinlikle durdurulamayan normal bir beden fonksiyonudur. Fakat, aşırı gaz mümkün olduğunca azaltılabilir ve nedenini çözmek ilk adımıdır.

Şişkinlik, sindirim sistemi içerisinde birikmiş olan gazın bir sonucudur. Bu gazlar genel olarak bu sebeplerle meydana gelir;

• Çok miktarda hava yutmuş olmak ( özellikle çok acıktığı zaman) çok fazla gaz miktarına sebep olabilir. Unutulmamalıdır, ne giderse, o da çıkmak mecburiyetindedir. Köpeğiniz yutmuş olduğu havayı geğiremiyorsa, böylelikle diğer ucundan çıkartacaktır. Fakat, hava yutma sonucu oluşan şişkinlik genel olarak güçlü bir koku oluşturmaz.

• Sindirim sisteminin doğal süreci olarak bağırsak sisteminde gaz üretir. Kötü kokulu olan gaz genel olarak midede ve ince bağırsakta tam olarak sindirilmemiş besinlerin sindirimine yardımcı olan kolondaki bakteriler ile ortaya çıkmaktadır.

• Gastrointestinal enfeksiyonlar, problemler ve sorunlar çok fazla gaz üretimine sebep olabilir.

Bir köpeğin kötü kokulu olan çok fazla gazı varsa, suçlu olan doğal olarak beslenme programıdır. Bununla beraber bir enfeksiyon veya hastalığın sonucu olabilir.

Köpeklerde Gaz Nasıl Azaltılır?

Bütün hepsi sırasıyla; Köpeğiniz rahatsızlık belirtisi gösteriyor mu? Eğer öyle bir durum varsa, gazı gidermeye uğraşmadan önce veterinerle görüşün. Gaz ile beraber kusma, iştahsızlık ve ishal gibi belirtiler bir mide ile bağırsak problemi olduğu anlamına gelebilir. Köpeğiniz gazla ilişkisi olmayan sıkıntıların belirtilerini gösteriyor gibi görünse de, yine de ilaç veya beslenmesini değiştirmeden önce veterinere danışmalısınız.

Köpeğiniz gaz haricinde iyi görünüyorsa, sonraki atacağınız adım köpeğin genel sağlık halinin iyi olduğuna emin olmaktır. Bütün köpekler her 6 veya 12 ayda bir veteriner hekim ile muayene olmalıdır. Köpeğiniz son 6-12 ay içinde veterinere götürüldüyse ve temiz sonucunu da aldıysa, bu çok iyi. Ancak değilse, gaz sorununu kendi kendinize halletmeden önce, kontrol ettirmek için randevu almanız en doğrusu olacaktır. Çok fazla gazı olan köpeğinizi veteriner hekime götürebilir ve tavsiyeleri dinleyebilirsiniz.

Köpeğinizin sağlık durumu iyi görünüyorsa, gazı düşürmek için değiştirebileceğiniz bir kaç teknik aşağıda mevcut;

Köpeklerde Gaz ve Şişkinlik Nedenleri

• Köpeğinizin yemek yeme programını değiştirin. Verdiğiniz köpek maması köpeğinizin fazla gazlı olmasına neden oluyor olabilir. Kalitesiz, yan ürünleri mevcut olan ve dolgu maddeleri ile dolu  “ekonomik” diyet ile besliyorsanız, bütün gıda maddelerinin içerisinde olduğu daha kaliteli diyet ile değiştirmeyi sağlayın. Naturel, tam bir köpek mamasını deneyin. Ek olarak ev yapımı yemekler ile de beslemeyi düşünebilirsiniz. Soya, süt, bezelye, fasulye ve meyve şeklinde aşırı gaza sebep olabilecek gıdalardan da uzak durun.

• Köpeğinizin beslenirken hızlı yemesini yavaşlatın. Gün süresince daha küçük öğünler ile besleyebilirsiniz veya onu yavaşlatmak için, mama kabının içine bir engel eklemeyi deneyebilirsiniz (daha küçük bir kap veya top gibi). Yemesini yavaşlatmak için tasarlanmış olan bir kase denemeyi düşünün.

• Probiyotikleri de deneyin. Probiyotiklerin faydaları uzmanların hala tartıştıkları bir konu olsa da, köpeğinizin sindirim sistemine iyi bakteri eklemeyi denemenin bir sorunu yoktur. Köpekler için uygun olan çok kalite bir probiyotik kullandığınızdan mutlaka emin olun. Öneri için veteriner hekiminize danışın.

• Diyet takviyelerini de uygulayın. Avize ağacı ya da çinko asetat kullanımının gaz kokusunu düşürdüğü bilinmektedir. Aktif kömürün de gaz kokusunu düşürdüğü düşülmektedir. Bunun gibi bir takviyeye başlamadan önce, köpekler için uygun olan bir ürünü seçtiğinizden mutlaka emin olun.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz değişiklikleri yaptığınızda, hangisinin daha fazla işe yaradığına karar vermek için her defasında bir seçeneği denemek en uygunudur. Hiçbiri işinize yaramazsa, yöntemleri aynı anda birleştirmeyi deneyebilirsiniz. Unutmamanız gerekiyor, herhangi bir noktada köpekte, ishal, kusma, iştahsızlık veya diğer hastalık belirtileri gözlemlenirse, veteriner hekliminize danışmalısınız.

Bu metotların işe yarayıp yaramadığını gözlemlemek için beklerken, köpeğinizin gaz sorununu çözebilmenin en kolay yolu, egzersizdir. Beslendikten sonra 30 dk olan basit bir yürüyüş, daha az fark edilebilir olan açık havalarda kokunun yayılmasına izin vererek oluşan gazın daha hızlı hareket etmesini sağlayacaktır.

POPÜLER KONULAR

Exit mobile version