Kedilerde Tüy Dökülmesi Neden Olur ?
Kedilerde Tüy Dökülmesi Neden Olur ?

Kedilerde Neden Tüy Dökülmesi Olur ?

Kedilerde Neden Tüy Dökülmesi Olur ?

Kedilerde tüy dökülmesi farklı sebepler yüzünden olabilir. Bu sebepler özellikle ilk önceleri kedilerde huzursuzluk hissine sebep olmaktadır. Aslına bakarsak tüy dökülmesi, ona neden olan sebebin ilk göstergesidir.

Kedilerde Neden Tüy Dökülmesi Oluyor ?

Kedinizin vücudunda oluşan belli başlı bölgelerde tüylerin dökülmesi veya yeni çıkan tüylerin seyret ve şekilsiz çıkması gibi gözlemlenen belirtiler sizin ilk öncelikle gözle görebileceğiniz belirtilerden olacaktır. Tüy dökülmesi bütün vücutta yer alan bir problem olabileceği gibi belli başlı bölgelerde öbek öbek şeklinde de gözlemlenebilmektedir. Tüylerin dökülmüş olduğu bölge ve çevresinin normal görünebileceği gibi zaman zaman da kızarıklar, şişlikler, hatta bazı durumlarda kabuk bağlayan yaralar bile bölgenin çevresinde görülebilir.

Kedilerde tüy dökülmesi yaygın ve olası bir durumdur diyebiliriz. Kedilerde tüy dökülmesine sebep olan rahatsızlıkların büyük çoğunluğu hormonal dengeler ile ilgilidir. Bunun dışında sinir sistemiyle alakalı hastalıklar, cilt alerjileri, dış parazitler, kurtlar ve mantar gibi bir takım problemler sebebiyle de tüy dökülmesi ile karşılaşılabilir.

kedilerde tüy dökülmesi

kedilerde tüy dökülmesi sebepleri nelerdir

Tüy dökülmesinin belirtileriyle veterinere danışılan durumlarda veterinerler ilk olarak bunun hormonal bir problem olup olmadığını anlamak için kedilere kan testi yaparlar. Deri üzerinde yapılan testler de cilt kanseri veya bunun gibi ciddi bir problem olup olmadığını anlayabilmek için uygulanır, bu sebeple röntgenden yararlanılır. Bu gibi durumlarda da cilt biopsisi veya kültür yapılması daha garantili sonuçlar sağlamaktadır. Veterinerler durumu kesinleştirdikten sonra deri üstüne uygulanan ilaçlar, hormon dengeleyici gibi tedavi olanaklarına başvurur.

Siz de son dönemlerde kedinizde tüylerin seyrekleşmesi, tüylerin dökülmesi gibi sıkıntılar gözlemliyorsanız eğer, tüy dökülmesine neden olabilecek kedi hastalıklarına bakabilirsiniz.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Kedilerde Neden Tüy Dökülmesi Olur ?

Konjenital hipotrikoz: bu bir tür genetik problemdir ve bu problemle doğan yavru kedilerde ortalama 4 ay boyunca hiç tüy oluşmaz veya var olan tüyler de oldukça fazla incedir. Benzeri durumlarda kediler 8 ila10 haftalıkken tüyleri oluşmaya başlasa da uzun vadeli olmaz ve çıkan tüyler bir müddet sonra tekrardan kaybedilebilir.

Kortizon fazlalığı: eğer kedinizin vücudunun bazı yerlerinde simetrik açılı tüy dökülme durumu varsa ve bunu bir de ciltteki renk koyulukları da takip ediyor ise bunun sebebi fazla kortizon olabilir. Bu gibi durumlarda tiroid problemlerini de dikkate almak gerekmektedir.

Demodex uyuz: eğer kedinizin göz çevresi ve kirpiklerinde dökülmeler oluşuyorsa bunun sebebi demodex uyuz olabilir. Bu uyuzun oluştuğu bölgelerde kızarıkların gözlemlenmesi de muhtemeldir. Bu durumun kedilerde sıklıkla görülmeyen bir durum olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Eosinophilic granulom: karnında veya kalçasında sıklıkla gözlemlenen kızarıklık ve tüy dökülmeleri de bu problem sebebiyle olabilir. Tekrardan bacağının arkasından kasıklara doğru ilerleyen bölgesinde gözlemlenen plaklar da buna işaret verir.

Feline endokrin alopesi: arka bacaklarında, alt karında ve genital bölgesinde kelleşme veya bölgesel tüy dökülmeleri görüyorsanız kedinizde feline endokrin alopesi rahatsızlığı olabilir.

Hipertiroid: bu problem ile karşılaşan kedilerin 1/3’inde tüy kaybı ve oldukça fazla tüy dökülmesi gözlemlenmektedir.

Hipotiroid: diğer bir problem olan hipotiroit sebebinden de kedilerin derilerinde kuruluk ve bu kuruluğa bağlı olarak da tüy dökülmeleri görülmektedir. Fakat bu durum da kedilerde sık gözlemlenmeyen hastalıklar arasında.

İndolent ülser: tüylerin dökülmüş olduğu bölgelerde kırmızı deri parçaları göze çarpıyorsa bu indolent ülser belirtisi olabilir. Dudağının çevresinde sık sık görülmektedir. Kızarıklar sizi aldatmasın çünkü bu problem kediler için acı verici olmaz.

Psikojenik deri yangısı: karnının alt bölümünde zaman zaman tüy dökülmeleri görülmesi de deri yangısının belirtisidir.

Mantar: kedinizin bedeninin belli başlı bazı bölgelerinde tüy dökülmeleri ve tüylerin dökülmüş olduğu bölgelerde görülen kızarıklıklar mantar belirtisi olabilmektedir. Zaman zaman da yalnızca yüz ve kulak bölgesinde tüy dökülmeleri görülebilir.

Kedilerde Neden Tüy Dökülmesi Olur ?

POPÜLER KONULAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir