Sanat Malzemelerinin Tarihi
Sanat Malzemelerinin Geçmişi

Sanat Malzemelerinin Geçmişi

Sanat Malzemelerinin Geçmişi

Sanat, insanlık tarihinin en eski zamanlarından bu yana vardır. Bakalım sanat ve sanat malzemeleri de geçmişten bugüne hala aynı mı kalmıştır ? İş hayatında ve okullarda kullanılan malzemeler ilk keşfedildiklerinde ne işe yaramaktaydılar ?

Kalemin kökeni
Kalem

Kalem

Kurşun kalemlerin yazı yazılan bölümünü kurşun diye isimlendiriyoruz ama aslına bakacak olursak eğer kurşun kalem grafitten imal ediliyor. Aslında grafit yazmak manasına gelen Yunanca bir kelime olan “graphein”den gelmekte. Günümüzde kullanmakta olduğumuz kalem, 1564 yılında İngiltere’de ender rastlanan bir grafit depozitinin keşfedilmesi sonucu bulunmuştur.
Sanatçıların kullandığı kalemler, grafitleri bağlamak sebebiyle ne kadar kil kullandıklarına bağlı olarak değişik sertliktedirler. Kara kalem çizim ve eskiz, 17. ve 18. yüzyıllarda popüler duruma gelmiş olsa da genel olarak değişik çizimler için ön hatlar yapımında kullanılmaktaydı. Şimdilerde sanatçıların çoğu yalnızca kalemden bitmiş olan çizimler üretmekte.

Şövale kökeni
Şövale

Şövale

Şövale boyamak, duvarları boyamanın alternatif haliydi. Şövalenin ilk defa kullanılmasının eski Mısır’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bir şövalenin ilk yazılı tasviri, 1. yüzyılda Yaşlı Pliny’dir. 13. yüzyıldaysa şövale resmi duvar resimlerinden çok daha popüler duruma gelmiştir.

Dolma Kalemin Kökeni
Dolma Kalem

Dolma Kalem

Günümüzde bildiğimiz kalemlerin ataları, Mısırlıların kullanmış oldukları ve tüyden yapılmış olan kalem ya da kalem için kullanılmış olan fırçalardır. Metalik uçlu olan kalemlerse 19. yüzyılın ortalarına doğru üretilmiştir. Bu kalemlerin içerisinde mürekkep rezervuarları olmamakta ve mürekkep şeritlerine batırılmışlardır. Sık sık mürekkebe batırılmasına ihtiyaç duyulmayan kalemlerinse bulunuşu 1884 senesine kadar uzanmaktadır. 1930 yıllarına veya 1940 yıllarına kadar tükenmez kalem yaygınlık kazanmamıştır. Günümüzde kullanmakta olduğumuz yumuşak uçlu kalemlerinse 1960 yıllarına kadar ticareti mevcut değildi. 20. yüzyıldan önce yapılmış olan kalem ve mürekkep çizimlerinin çoğunluğu sazlar ve tüyler ile uygulanmıştır. Kalemleri kullanmakta olan bazı ünlü sanatçılarsa şunlardır; Pablo Picasso, Henri Matisse, Rembrandt ve Vincent Van Gogh’tur.

Boya Fırçası Kökeni
Boya Fırçaları

Boya Fırçası

En eski sanat malzemelerinden biri de boya fırçalarıdır. Öncelikle Paleolitik dönemde kullanılmışlardır. İspanya ve Fransa olan mağaralarda ve Mısır’da bulunan erken dönem mezarlarında örnekleri görülmektedir. Boya fırçaları, domuz kıllarından ya da at kılı gibi hayvansal olan liflerden üretilmiştir ve daha sonraları fırçalar naylon liflerden, polietilenden hatta tellerden yapılmıştır.

Yağlı Boya Kökeni
Yağlı Boya

Yağlı Boyalar

Yağlı boyalar bilhassa 11. yüzyıla damgasını vurmuştur. 12. yüzyılda Afganistan olan mağara resimlerinde (doğal kaynaklardan elde edilmiş olan) yağlı boyaların kullanıldığı keşfedilmiştir. 16. yüzyılın sonlarına gelindiğinde ise özellikle İtalya’da olan sanatçıların birçoğu yağlı boyaları tercih etmiştir.

Çanak Çömlek Kökeni
Çanak Çömlek

Çanak Çömlek

Dünyanın en eski sanat formlarından birisi de çanak çömlektir. 18. yüzyılda kimi çömlekçiler çömlek çarklarının çevrilmesi için küçük çocukları kullanmışlardır. 19. yüzyılda mekanik olan çömlek çarkları icat edilmiştir. Bugünlerde çömlek çarkları genel olarak elektriklidir.

Pastel Boya Kökeni
Pastel Boya

Pastel Boya

Pastelin boyaların net geçmişini belirlemek çok zordur. Bir mumyada kullanılan temel bileşim olan pigmentli balmumu binlerce yıl önceleri Eski Mısır ve Yunanistan’a kadar uzanmaktadır. Balmumu bazlı olan boya kalemleriyse 19. yüzyılda geliştirilmiştir. Bugünlerdeki boya kalemleriyse 1902 senesinde icat edilmiştir.

Sanat Malzemelerinin Geçmişi

POPÜLER KONULAR

Bu Konu da İlginizi Çekebilir

TÜM OYUNLARI KAZANIN! (Razer Blackwidow Elite Klavye ve Razer Deathadder Elite Mouse)

TÜM OYUNLARI KAZANIN! (Razer Blackwidow Elite Klavye ve Razer Deathadder Elite Mouse) Herkese merhaba; bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir