Kaymak Meyvesi
Feijoa (Kaymak) Meyvesi

Feijoa (Kaymak) Meyvesini Biliyor musunuz ?

Feijoa Meyvesi; Güney Amerika kökenlidir yani Türkçe ismiyle Kaymak meyvesi, Türkiye’de henüz çok bilinen bir meyve çeşidi değildir. Meyvenin içeriğinde bulunan vitaminler (A, B, C, E ve K), besin değerlerinin ve yapraklarının biyokimyasal değerinin farkedilmesi ile beraber ülkemizin de içinde bulunduğu bir çok ülkede üreticiler tarafından ilgi görmeye başlamıştır. Feijoa meyvesi; bilimsel ismiyle “feijoa sellowiana” guava meyvesi familyasından olduğundan başka bir ismi de “pineapple guava” olarak da söylenmektedir. Güney Amerika, Brezilya, Uruguay, Paraguay ve Arjantin bölgeleri organik yetiştiricileri arasında olmaktadır. İsminin babası, Portekiz asıllı botanikçi Don da Silva Feijoa’dur. Mammoth, apollo, gemini ve triump isminde dört farklı türü vardır.

Feijoa Meyvesi

Kaymak Meyvesi Tadı ve Lezzeti Açısından Nasıl Bir Meyvedir?

Feijoa (Kaymak) Meyvesi; yetişkin bir bitki boyuna ulaştığında 7 metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Üretildiği ülkeye göre süs veya meyve ağacı olarak yetiştirilmektedir. Örnek olarak Brezilya, Uruguay gibi ülkelerde meyve diye bilinmektedir ancak İngiltere’de çok güneşli yerlerde duvarların kenarlarında güzel açan sarmaşık diye kullanılmaktadır. Uzun zaman yaprak dökmeyen, uzun ömrü olan bir bitki çeşididir. Uzun süre alt dallarında budama yapılmadığında çalılık görünümünde olan küçük bir ağaç yapısında olur. İlkbahar dönemlerinde göz alıcı kırmızı tonunda bir çiçek açmaktadır. Yaprakları da üst yüzeyi yeşil, alt kısmı da gümüş gri renkte olur.

Feijoa (kaymak), meyvesi sonbahar mevsiminde olgunlaşır, yeşil, elips biçiminde boyutu sebebiyle tavuk yumurtası gibi bir büyüklüktedir. Tatlı ve aromatik bir lezzete sahiptir. Sulu, etli ve şeffaf bir jöle kıvamında posası vardır. Parlak ve hafif taneli bir görüntüsü vardır. Çekirdekli bir yapısı vardır. Dokusu bakımından da guava meyvesine benzeyen bir armut formundadır. Feijoa meyvesi olgunlaştıkça lezzetlenmektedir, ancak toplandıktan bir süre sonra daha bekletilmesi ile tadı daha da lezzetli olur. Fakat toplanma süreci aşırı hassas bir süreçtir. Erken toplandığında ham bir meyve olarak tatsız olacağı gibi geç toplandığında da çürüyebilir. Toplanmış olan Feijoa (Kaymak) meyvesinin olgunlaşmasını sağlamak için elma ile birlikte depolama yapılır. Kesildikten hemen sonraysa, feijoa meyvesinin yüzeyi oksitlenmesi sebebiyle kahverengi olacaktır. Tüketildiğinde görülecektir ki dikdörtgen biçiminde çok küçük 20-40 arasında kimi zaman adedi 100’e ulaşabilen çekirdekleri bulunmaktadır.

Ham olan meyve halinde bile çok kuvvetli aromatik bir kokusu vardır. Bu aroması ve tadı ananas, çilek ve guava meyvelerinin hepsinin kombinasyonu gibidir. Kimi zaman bu eşsiz tat, nane ve ananasın bir kombinasyonu olarak da tarif edilebilir.

Feijoa Meyvesi Yetiştirme Şartları Nelerdir ?

Kaymak meyvesi düşük nem oranı ile subtropikal bir iklime ihtiyaç duymaktadır. Senenin serin olduğu aylarda yetişmektedir, 12 derece ile 15 derece F (-11.11 derece – 9.44 derece C) kadar düşük sıcaklıklara da dayanabilmektedir. Sıcağı çok seven ve sıcakta daha da lezzetli olan bir meyve çeşididir. Bu durumu meyvenin sıcak bölgelerde yetişen Feijoa meyvesinin diğer bölgelere göre çok daha leziz olmasından da anlamaktayız.

Feijoa genel olarak tohumdan büyütülmektedir. Tohumlar, posadan ayrılabilmesi sebebiyle su içinde dört gün bekletilerek fermente edilmektedir. Süzülen tohumlar ekim döneminde önce kurutulur. Kuru tutulduğunda tohumlar 1 yıl ya da daha uzun süre canlılığını korumaktadır. Çimlenme süreci üç hafta içerisinde gerçekleşir. Genç olan bitkiler ikinci yapraklarını ürettiğinde tarlalara nakil işleminin zamanları gelmiş demektir. Tohumlarından çimlendirilen Kaymak meyvesi, 3 veya 5 yıl içinde meyve vermeye başlamaktadır.

Feijoa Meyvesi

Besin Değerleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?

Besin değeri (100 gram başına): Enerji 190kJ (45 kalori)
Şekerler (Karbonhidratlar): 10 gram
Protein: 1 gram
Yağ: 1 gram
Fiber: 4 gram
Askorbik Asit (C vitamini): 28-35 miligram
Mineraller;
Potasyum: 166 miligram
Sodyum: 5 miligram
Kalsiyum: 4 miligram
Magnezyum: 8 miligram
Fosfor: 10 miligram
Demir: 0.05 miligram

Feijoa meyvesi; soslar, kekler, tatlılar, köriler, salsalar, jöleler ve reçellerde de kullanılmakta olan çok yönlü bir meyve türüdür. Ticari ürünler içinde çikolata, çay, tahıl, şarap, votka, reçeller, tatlılar ve kozmetik ürünlerin içerisinde bulunur. Feijoanın çok büyük avantajlarından biri de; krem rengi, kokulu dolgun yapısı ile lezzet kaybı ya da bozulma olmadan dondurularak pişirilebilmesidir.

Kaymak meyvesi ek olarak sağlık sektöründe de ilgi gören, glikozitler ismiyle de bilinen kimyasal bileşik saponinleri de içermektedir. Birçok saponinlerin anti kanser özelliği olduğu ve kolesterolü de düşürdüğü düşünülmekte. Saponin içeren diğer besinler; mercimek, soya ve yonca filizleridir. İçerisinde saponin bulunması sebebiyle tümörlerin büyümesini durdurup, kanserin önlenmesinde büyük bir rol oynadığı bilinmektedir. Kalp rahatsızlığının önlenmesinde de kullanılmaktadır. Guatr haricinde potasyum içeriği sebebiyle tansiyon düşürücü etkiye de sahiptir. Yorgunluk ve bitkinlik giderici, depresyon giderici, kabızlık önleyici, ağız ve diş sağlığındaki yararlarını da eklersek, feijoa meyvesi sağlık sektörü bünyesinde çok önemli bir meyve türüdür.

Depolama ve İşleme Nasıl Yapılır ?

Feijoa meyveleri oldukça olgun değilse, birkaç gün süresince bir meyve kasesinde saklanabilmektedirler. Olgunlaştıktan hemen sonra buzdolabına koyularak saklanmalıdır. Soğutulmuş değillerse olgun feijolar yalnızca 2 ya da 3 gün süresince en iyi lezzetini korurlar. Bu süreden sonra meyvenin dış görünümünde hiç değişiklik olmamasına rağmen lezzeti bozulur.

Feijoa Meyvesi

POPÜLER KONULAR

Bu Konu da İlginizi Çekebilir

TÜM OYUNLARI KAZANIN! (Razer Blackwidow Elite Klavye ve Razer Deathadder Elite Mouse)

TÜM OYUNLARI KAZANIN! (Razer Blackwidow Elite Klavye ve Razer Deathadder Elite Mouse) Herkese merhaba; bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir