Sakız Nasıl Üretilir
Sakızın Tarihi

Sakızın Tarihi

Sakızın Tarihi

Sakızın geçmişi, ağaç reçinelerini çiğnemiş olan antik Yunanlılara kadar dayanmaktadır. Günümüzde çiğniyor olduğumuz sakızın patentini, Amerika’da bir dişçi, 1869 senesinde almıştır. 1928 yılında bir başka Amerikan vatandaşı olan Walter Diemer balonlu sakızı üretmiştir. Balonlu sakızlar boy boy ve çeşitli renklerde bulunmasına rağmen balon şişirme konusunda hiçbir şey, ilk sakız olarak ortaya çıkmış olan küçük pembe sakızın yerini alamaz.

Sakızın Tarihçesi

Sakızın macerası, sakızları çiğnenebilir yapan bir madde olan, sakız hamuru ile başlamaktadır. Geçmişte geleneksel olan bu hamur, ağaç reçinesinden üretilirdi. Günümüzdeyse bu madde plastik ile kauçuktan üretilir. Sentetik olan sakız hamuru bir karıştırıcıya boşaltılır sonrasında renk ile aroma ilave edilir. Hamurun karışmaya başlamasıyla, glikoz şurubu da tat vermek için oluşan karışıma eklenir. Glikoz şurubu, sıvı olduğundan sakız hamurunu yumuşak şekilde tutmaya yardım eder. Daha sonra, toz şeklinde bir tatlandırıcı olan üzüm şekeri hazırlanmış olan karışıma ilave edilir. Bu oluşan tüm malzemeler 20 dakika karıştırılır. Harmanlama süreciyle bütün malzemeleri birbirine kaynaştıran bir ısı oluşmaktadır. Yapılmış olan karışım; ekmek hamuru kıvamına geldiğinde, hazır duruma gelir.
Kıvamı oluşan sakız hamuru; hamur nakil vasıtalarıyla ön püskürtücü diye adlandırılan bir makineye aktarılır.

Sakızın Üretimi

Makine bu karışımı sanki bir diş macununu tüpünden sıkar şekilde dar bir uçtan sıkmaktadır. Hacimli ve büyük olan bu hamur tomarlarını sıkma sürecinden sonra ince ince şeritler şekline getirir. Hazırlanmış olan ince şeritler, bu şekilleri ile artık püskürtücülerde işleme konulmak için hazır haldedir. Püskürtücüler her bir şeridi, balonlu sakızın orijinal boyutlarında sıkar. Püskürtücülerden dışarıya uzun ve kesintisiz şekilde çıkmakta olan sakızlar sonrasında da lokmalık parçalara bölünür.

Püskürtme işleminde sakız ısınmaktadır, eğer bu durumda kesilip paketlenirse hepsi ambalajlarına yapışırlar. Bu sebeple hemen sonra olan aşama da bütün sakızların soğutma bölümüne sevk edilmesidir. Sakızlar 3 ile 7 santigrat derece arasında 15 dakika bekletilir. Balonlu sakızlar dışarı çıktığında, kesim işlemi ve paketlemeye uygun olacak kadar soğumuşlardır. Bu iki işlem, saniyelerden kısa olacak şekilde tek bir makine ile gerçekleştirilir. Üretim bandının bir bölümünde seri şekilde giren balonlu sakızlar aşırı seri olarak küçük küçük kesilirler. Bir alet yardımıyla tüm sakızlar paketlenmek üzere üretim bandının sonuna gidecek şekilde itilir ve paketin iki ucu bükülüp, kapatılır. Ambalajlama makinesi dk’da 900 tane sakızı işlemektedir. Günümüz teknolojisiyle bu rakamlar makineden makineye değişkenlik gösterebilmektedir.

En son bölüm olan ambalajlamada her bir tüp için doğru adetlerde sakız otomatik şekilde ölçülmek için tartı bölümüne doğru palet üzerinde ilerlerler. Sakız paketleri, hava almaması için plastik ile mühürlenir. Yapılan bu işlem sakızları taze tutmaya yaramaktadır.

Balonlu sakızın renginin pembe olmasının sebebi, Walter Diemer sakızı 1928 senesinde icat ettiğinde elinde yalnızca pembe renkli sakız hamurunun olmasıdır. O zamandan bu yana balonlu sakızların renkleri hatırlarsanız hep pembe olarak kaldı.

Sakızın Tarihçesi

POPÜLER KONULAR

Bu Konu da İlginizi Çekebilir

TÜM OYUNLARI KAZANIN! (Razer Blackwidow Elite Klavye ve Razer Deathadder Elite Mouse)

TÜM OYUNLARI KAZANIN! (Razer Blackwidow Elite Klavye ve Razer Deathadder Elite Mouse) Herkese merhaba; bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir