Cittaslow ne demek
Cittaslow Nedir ?

Cittaslow Nedir ?

Cittaslow Nedir ?

Cittaslow; nüfusları 50 binin altında olan kentlerin uluslararası bir çatı bünyesinde toplanmış olan, belediyeler birliğine denir. Slow Food Harekatı örnek alınıp geliştirilen Cittaslow, kasabaları, o kasaba ve çevresi hakkında nelerin önemli ve özel olduğunu belirleyebilmek için zaman ayırmak ve benzersiz niteliklerini korumak, nüfus bünyesinde olan herkes için yaşamı daha da iyi hale getirmek için stratejiler geliştirir. İlk defa 1999 senesinde İtalya’nın Greve in Chianti kenti içerisinde kurulmuştur.

Derneğin adı; İtalyancada şehir manasına gelen “citta” kelimesiyle, sakin veya yavaş manasına gelen İngilizce “slow” kelimelerinin birleşiminden alır. Kısaca Sakin şehir diye adlandırılır. Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı olan Paolo Saturnini’nin, öngörüsü ile ortaya çıkmış olan bu harekatın temel emeli insanlığın hayat kalitesini yükseltmektir.

Cittaslow Felsefesi Nedir ?

Globalleşmekte olan dünyanın bedelini ödeyen insanlık; hareketli yaşamaya, tempolu çalışmaya, üretmekten ziyade hızlı tüketmeye zorlandı. Metropollerde yaşayan ve müebbet hapis cezasında gibi olan bu mahkumlar, teknoloji boyunduruğu altında olup, hiçbir doyuma ulaşamadan ömürlerini harcıyor. Sık sık bir yerlere, bir şeylere yetişmeye çabalarken, aslına bakacak olursak eğer kendilerine bile yetişemiyorlar. Sevgi, saygı, tevazu gösterme, hoşgörü ve anlayışı bozuk para harcar gibi harcıyor ancak satın alabildiği yalnızca nefret, kıskanma, tahammülsüzlük ve ötekileştirme. İşte bu kocaman hapishanede nefes alabilmek için bir pencere açmak için uğraşan Paolo Saturnini’nin oluşturduğu vizyonunun eseri bu dernek.

Cittaslow harekatı, aslına bakarsak çoğunluğun hayal ettiği bir dünyayı hedeflemiş burada. Kültürüne, ananesine, örf ve adetlerine sahip çıkan, el sanatlarını devam ettiren, sosyalleşen, komşusunu bilen, tanıyan, küçük esnafın samimiyeti ile yoğrulan, kendi kendine yeterli olan ile yetinen, fakat bunu yaparken de, teknolojinin nimetlerinden yararlanabilen, alt yapı sorunlarını hiç yaşamayan bir yaşam bölgesi oluşturmak.

Hava kirliliğinin oluşmadığı, yeşil alanların bol olduğu, çocukların bilgisayar karşısında değil de oyun parklarında büyüdüğü, sağlıklı ortamları oluşturmak çabasında olan bu dernek, böyle bir düzen kurarak aynı anda sağlıklı bir hayatı hedeflemiş. Popüler kültür peşinde koştururken sağlığını ve duygularını kaybeden insanın yaşamını sadeleştirerek, yalnızca kendi kaynaklarını değil tüm dünya kaynaklarından elini, eteğini çekmesini de sağlamak istemekte. Kısacası dünyayı yalnızca tüketim için kurulan bir sahne oluşumundan arındırmak istiyor.

Nasıl Üye Olunur ?

Uluslararası bu birliğe üye olmak isteyen kentlerin, ilk öncelikle bir proje geliştirmesi gerekmekte. Bu projeleri belgeleyip, bir başvuru dosyası oluşturulması da gerekmektedir. Kentler bu kriterlerinin gerçekleştirilebilme başarısına bakılarak değerlendirilmekte ve puan almaktadırlar.

Bir kentin Cittaslow olabilmesi için Cittaslow felsefesine uygun biçimde hareket etmesi, nüfusunun 50.000 kişinin altında olması şartı mevcuttur. Derneğe sunmuş olduğu başvuru dosyası üstünden yapılacak olan değerlendirmeden geçer puan alabilmesi sonucunda Sakin Şehir olarak kabul görmektedir. Başvuru sürecinde aday olan kentlere, Genel Merkezden ya da Ulusal Dernek temsilciler bizzat kente giderek yerinde değerlendirme yapabilirler.

Kurulduğu ilk senelerde İtalyan kentleri arasında yaygınlaşmış olan bu hareket, toplamda 30 ülkede 236 üye ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye’deyse 2018 senesi itibariyle 15 kent “Sakin Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır ve halihazırda 3 şehir de yapmış oldukları başvuruların neticesini beklemektedir.

POPÜLER KONULAR

Bu Konu da İlginizi Çekebilir

kan doku

Kan Doku Nedir ?

Kan Doku Nedir ? Bağ doku çeşitlerinden biri olan kan doku sıvı bir ara maddeyle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir