Taurine Nedir
Taurin Nedir ?

Taurin Nedir ?

Taurin Nedir ?

Taurin; bir çok besinde bulunan ve sık olarak enerji içeceklerine de dahil edilen bir amino asittir. Çoğu insan taurini bir takviye şeklinde almaktadır. Hastalık risklerini düşürme ayrıca sportif performansı da arttırma şeklinde sağlığa bir çok faydası olduğu, yapılan çalışmalar ile kanıtlandı. Ek olarak oldukça güvenli ve fazla dozda alındığında bile gözlemlenen bir yan etkisi yoktur.

Taurin Nedir ? sorusuna cevap olarak; Taurin, vücudumuzda bulunmakta olan ve doğal bir amino asittir. Özellikle; göz, kalp, beyin ve kaslarımızda yoğun olarak bulunur. Öteki amino asitlerden değişik olarak proteinlerin yapısına katılmamaktadır. Koşula bağlı esansiyel amino asit şeklinde sınıflandırılır. Vücut taurin üretmektedir ve taurin besinlerde de bulunur. Ancak kalp hastası veya diyabeti olan insanlar, taurini takviye şeklinde alabilir.

Taurin Kaynakları Nelerdir ?

Taurinin asıl kaynakları; et, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal besinlerdir. İşlenmiş birçok vejetaryen besinlerinin ayrıca taurin içermesine rağmen, bu besinlerin vücut için yeterli düzeyde taurin içermesi mümkün değildir. Ek olarak taurin, sık sık soda ve enerji içeceklerine de eklenmektedir. Ancak soda veya enerji içeceklerinin çok fazla tüketilmesi önerilmez. Bunun sebebi de içeriğindeki diğer maddeler yüksek miktarlarda tüketilirse eğer vücuda zararlı olabilirler. Takviyelerde olan ve enerji içeceklerinde bulunan taurin, sentetik olarak üretilmektedir ve hayvansal besin kaynağı değildir. Hemen hemen bir diyet günlük olarak 40 ile 400 mg arasında taurin sağlamaktadır.

Taruninin Faydaları
Taurin ve Faydaları

Vücuttaki İşlevleri Nelerdir ?

Taurin birkaç organda bulunmaktadır ve çok fazla işlevi de vardır.

İşlevleri Nelerdir ?

  • Hücrelerde bulunan su miktarının korunması ve iyon dengelerinin sağlanması
  • Sindirim sisteminde önemli rolü bulunan safra tuzu formunun oluşturulması
  • Hücrelerde bulunan kalsiyum gibi minerallerin de düzenlenmesi
  • Merkezi sinir sisteminin ve gözlerin de genel işlevlerinin desteklenmesi
  • Bağışıklık sistemi sağlığı ayrıca da antioksidan işlevinin düzenlenmesi

Koşula bağlı olan esansiyel amino asit olduğundan, sağlıklı bir insan günlük işlevleri için yeterli olacak şekilde ve az miktarda üretebilir. Ancak damardan beslenmekte olan prematüre yeni doğanların haricinde, kalp ve böbrek yetmezliği durumlarında yüksek miktarda taurin alımı gerekli olabilmektedir. Fetal gelişim esnasında bir bozukluk olduğunda beyin işlevlerinde bozukluklar ve düşük kan şekeri kontrolü şeklinde önemli belirtiler de görülebilir.

Diyabet Üstüne Etkisi Nedir ?

Taurin, kan şekerinin kontrolünü sağlayıp, diyabet ile savaşabilir. Diyet veya egzersiz planında hiç bir değişiklik olmadan, diyabetik farelerde yapılan araştırmalarda açlık kan şekeri seviyesini uzun süreli uygulanan taurin takviyesi düşürdü. Açlık kan şekeri düzeyi sağlık için oldukça önemlidir. Yüksek düzeyleri tip 2 diyabet ve başka kronik hastalıklar için anahtar faktördür. Hayvanlar ile yapılan bazı deneyler yükselen taurin alımının, kan şekeri seviyesini ve insülin direncini düşürüp, tip 2 diyabeti engelleyebildiğini gösterdiler. İlginç biçimde diyabetli insanlar daha düşük düzeyde taurine sahip olma eğilimindeydiler. Bu alanda daha çok araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

“Taurine” Nedir ?

Kalp Sağlığına Etkisi Nedir ?

Taurin, kardiyovasküler hastalıkların riskini de düşürebilir. Düşük kolestrol ve kan basıncı haricinde araştırmacılar, yüksek taurin düzeyi ve kalp hastalıklarından düşük ölüm oranı arasında bir bağlantı buldular.

Taurin; kan damarı duvarlarında olan kan akımı direncini düşürüp, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Beyinde bulunan sinir impulslarını da minimuma düşürerek kan basıncını arttırır. Diyabetli insanlarda yapılan 2 haftalık çalışmada, taurin takviyeleri arterlerde olan katılığı önemli şekilde azalttığı gözlemlenmektedir. Böylelikle kalbin kanı vücuda pompalaması oldukça kolaylaşır.

Obez insanlarda yapılan bir diğer çalışmada, 7 hafta süresince, günde 3 gr taurin vücut ağırlığını azaltır ve kalp hastalığı riskini de düşürür. Bunların haricinde takviyelerin, iltihapları ve atardamarların kalınlaşmasını da azalttığı gözlemlendi. Tüm bu etkiler, kalp hastalığı riskini azaltabilmektedir.

Egzersiz Performansı Nasıl Olur ?

Taurinin atletik performanslara da yararı vardır. Hayvanlarla yapılmış olan çalışmalarda, kasların daha hızlı şekilde ve uzun süreli çalışmasını sağladı. Kasların kasılması ve güç uygulaması yeteneğini de arttırdı. Egzersiz esnasında farede, bitkin olmayı ve kas hasarlarını da azalttı.

İnsanlar ile yapılmış olan çalışmalarda kaslarda ısınmaya ve yorgunluğa sebep olan atık ürünleri ortadan kaldırdığı gözlemlendi. Ek olarak kasları, hücre hasarı ve oksidatif stresten de korumaktadır. Egzersiz esnasında yağ yakımını da arttırır. İnsanlar ile yapılmış olan çalışmalar, taurin takviyesi alan deneyimli atletlerin egzersiz performanslarının geliştiğini de göstermektedir. Taurin takviyesi almış olan bisikletçiler ve koşucular daha uzun mesafeleri daha az yorgunlukla aşabildiler.

Bir başka çalışma da bu amino asidin, kas hasarını azaltmadaki faktörünü gösterdi. Düzenli şekilde ağırlık kaldıran katılımcılarda kas hasarının belirtilerinde azalmalar gözlemlendi. Bu performans yararlarına ek olarak, vücudun yağ veya yakıt kullanımını yükselterek kilo kaybına da faydalı olabilmektedir. 1.66 gr taurin alan bisikletçi sporcuların, yağ yakma oranları da yüzde 16 oranında artmıştır.

Taurine Nedir ?

Sağlığa Diğer Faydaları Nelerdir ?

Taurinin sağlığa oldukça fazla potansiyel yararları vardır. Görme ve işitme gibi vücut işlevlerini de geliştirebilir. İnsanlar ile yapılan bir çalışmada, taurin takviyesi almış olan katılımcıların yüzde 12’sinde işitme kaybı ile alakalı olan kulak çınlamaları da tamamen ortadan kayboldu.

Taurin gözlerde de yüksek miktarlarda bulunmaktadır. Araştırmalar, taurin seviyesinde düşüş olduğunda gözlerde sorunların oluşabileceğini gösterdi. Artan konsantrasyonlarının da göz sağlığını düzelteceğine inanılmaktadır.

Kas kasılmalarına da yardımcı olur ve geçirilen nöbetleri azalttığından epilepsi gibi hastalıkları tedavi edebilmektedir. Merkezi sinir sistemini kontrol altına almada anahtar bir kimliği olan beynin GABA reseptörlerine bağlanıp çalışır.

Serbest radikallere ve toksik hasarlara karşı da karaciğer hücrelerini koruyabilmektedir. Yapılan bir çalışma ile günde üç defa alınan 2 gr taurinin karaciğer hasarını da düşürdüğü gözlemlendi. Ancak taurinin, bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilmesi için daha fazla araştırma yapılmasına gereksinimi vardır.

Taurin Nedir ?

Yan Etkileri Nelerdir ?

En güvenli kaynaklara bakacak olursak, önerilen dozlarda kullanıldığında taurinin herhangi bir olumsuz yan etkisi bulunmamaktadır. Taurin takviyeleriyle ilgili olarak herhangi bir doğrudan problem bulunmuyorken, Avrupa’da gerçekleşen atlet ölümleri, taurin ve kafein barındıran enerji içecekleri ile ilişkilendirildi. Bunun neticesinde birkaç ülkede taurin satışları, yasaklandı veya sınırlandırıldı. Ancak bu ölümler yüksek miktarda alınan kafeinden kaynaklı olabilir veya atletlerin almış olduğu diğer maddelerle alakalı olabilir. Bir çok amino aside dayalı takviyelerde olduğu şekilde, sorunlar genel olarak böbrek problemleri bulunan insanlarda ortaya çıkar.

Taurinin en yaygın olan dozları günde, 500 ile 2,000 mg arasındadır. Ancak toksisiteye sebep olan en yüksek doz, 2000 miligramdan fazladır. Taurinin güvenliği ile ilgili çalışmalarda, günde 3,000 mg’a kadar alınan taurinin hala güvenli olduğunu kanıtladı.

POPÜLER KONULAR

Bu Konu da İlginizi Çekebilir

kan doku

Kan Doku Nedir ?

Kan Doku Nedir ? Bağ doku çeşitlerinden biri olan kan doku sıvı bir ara maddeyle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir