Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır
Yakıt Tüketimini Azaltmanın Yolları

Yakıt Tüketimini Azaltmanın 8 Farklı Yolu

Yakıt Tüketimini Azaltmanın 8 Farklı Yolu

İnsanların çoğu, toplu ulaşım araçlarının rahat olmaması, istenilen yere istenildiği an gitme rahatlığının olmaması sebebiyle özel aracını kullanmak istemektedir. Maddi açıdan toplu ulaşım araçlarını kullanmanın avantajı çok daha fazla olsa da hususi araç kullanımı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Fakat, özel bir araca sahip olmanın vergileri, bakım maliyeti gibi giderlerin haricinde yakıt tüketimi ile çok masraflı bir durum oluşmuştur. Bilhassa ülkemizde, yakıt fiyatlarının ve vergisinin çok yüksek olması insanları çok daha ekonomik alternatiflere yönlendirmektedir. Birçok araç sürücüsü, aynı mesafeyi daha az yakıt harcayarak nasıl gidebilirim sorusunun yanıtını bulmak için uğraşmaktadır.

Ödediğimiz litre başına ücret birçok ülkeye nazaran oldukça yüksek olması sebebiyle ekonomik sürüş için lazım olan ipuçları çok önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple bu makalede, aracınızı kullanırken yakıt tasarrufu için uygulamanız gereken 8 ipucundan söz edeceğiz.

1. Lastik Basınçlarını Kontrol Edin

Lastik basınçlarını düzenli şekilde kontrol etmeniz size ekstradan yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Lastikler genel olarak her ay 2 psi kadar doğal şekilde hava kaybetmektedir. Lastiklerinizde olan hava basınçlarının doğru olmasından emin olunması yalnızca lastiklerinizin ömrünü uzatmaz, aynı anda yol ile daha az yuvarlanma direnci olduğu için yakıt verimliliğini de artırır. Hava eksikliği sebebiyle lastik yıpranırsa, yol ile oluşan çok fazla sürtünme sebebiyle daha fazla yakıt harcarsınız. Üretici tarafından önerilen, aracınız için uygun lastik basıncını öğrenmek için araç el kitabınızı ya da sürücü kapısının eşiğini kontrol edin. Orada önerilen değerlere bakıp, lastik basıncınızı düzenli şekilde kontrol edin.

2. Yükünüzü Azaltın

Aracın yolcuları ve bagajıyla beraber sahip olduğu toplam ağırlık, ne kadar yakıt kullanıyor olduğunuzda kesinlikle önemli bir faktördür. Eğer aracınız ağırlaşırsa, hareket edebilmek için çok daha fazla yakıt harcamaktadır. Bu genellikle, şehir trafiği içerisinde şehir içi sürüş söz konusuysa eğer çok daha geçerlidir. İnsanların bir çoğu araçta ihtiyaçları olmasa bile bir takım eşyaları bulundurmakta. Bu durumla beraber, ortalama olarak, araçta olan ekstra her 50 kilogram ağırlık yakıt tüketimini %1 veya %2 oranında yükseltecektir. Bu sebeple sadece ihtiyacınız olan temel eşyaları taşımak en mantıklısıdır. Örnek olarak, sık sık pikniğe gidiyormuş gibi bagajınızda taşıdığınız piknik malzemelerini eve bırakabilirsiniz.

3. Klimanızı İhtiyaç Halinde Kullanın ve Klima Gazını Eksik Bırakmayın

Klima sisteminizde olan klima gazının her iki yılda bir tamamlanması tavsiye edilir. Klima sistemi içerisinde olan gaz miktarı ve yağ değerleri düşük olursa, klima sistemi araç içine daha sıcak hava vermeye başlayacaktır. Bu durum da, klima motorunun soğuk hava üretebilmek için çok daha fazla çalışacağı anlamına gelmektedir. Bu ek çaba ile aracın motoruna daha fazla baskı uygulanır ve sonuca bakıldığında da aracınızın çok daha fazla yakıt tüketmesine sebep olacaktır. Ek olarak, sıkışık olan trafikte klima kullanmaktan kaçınmanız önerilmektedir. Araçların motorları, dur kalk trafiğinde oldukça fazla çalışmak zorunda kalırlar, bu sebeple klimayı kullanmak yalnızca bu zorlamaya katkıda bulunacak ve çok fazla yakıt harcayacaktır. Yavaş hareket edilen trafikte pencereleri açmanız çok daha iyi bir seçim olacaktır.

4. Lastiklerinizin Balans Kontrolünü Mutlaka Yaptırın

Lastik balans kontrolünün yapılıp, ayarlarının doğru olmasının en büyük kazancı güvenliğiniz olmaktadır. Yılda bir kere mutlaka balans kontrolü yaptırmak lastiklerinizin de eşit şekilde ve daha uzun sürede aşınmasına yardımcı olacaktır. Aslına bakacak olursak, lastiğin toplam ömrünü 20.000 km uzatabilmektedir. Lastik balansı ayarı eğer düzenli olarak yapılmazsa lastikleriniz değişik noktalardan aşınacaktır. Bu durum da yol ile olan sürtünmeyi artıracağından çok daha fazla yakıt tüketmenize sebep olacaktır. Lastik balanslarının düzenli şekilde kontrol edildiğinden ve her lastik sökülmesi ile takılması sonrasında bu işlemin yeniden yapıldığından emin olun.

5. Araç Bakımınızı Düzenli Olarak Yaptırın

Düzenli araç bakımı yaptırmak, aracınızın en iyi durumda kalmasını sağlamak için en doğru yollardan biridir ve beklediğiniz optimum düzeylerde çalışmasını sağlamaktadır. Motor yağları zaman geçtikçe bozulur ve motorun hareketli aksamlarını yağlama işi daha az etkili duruma gelir. Bujilerin, düzenli yağ ve filtre değişimlerinin yapılması, motorunuz üstündeki yükü azaltır ve yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Tam bir bakım yaptırmak, bu bahsettiklerimizin haricinde farklı kontrolleri de içermektedir. Aracınızın servisinde bakım periyodunuz size söylenecektir. Genel olarak 15 bin km ya da bir yıllık periyotlar arasında yapılır. Hangisi önce tamamlanırsa bakım yaptırmak gerekmektedir.

6. Sürüş Tarzınızı İzleyin

Aracınızın durumu yakıt ekonomisini iyileştirmede bulunan tek faktör değildir; yakıt tüketimini etkilemekte olan en önemli faktör araç sürüş tarzınızdır. Hızlanmanız ve yüksek devirlerde aşırı ivmelenme şeklinde kötü sürüş alışkanlıklarını benimsemek yakıt tüketimini kesinlikle negatif anlamda etkiler. Aracınız hız sabitleyiciye sahip ise, bu özelliğin kullanılması sabit hızın korunmasına ve yakıtınızın en iyi biçimde kullanılmasına yardım edecektir. Ani fren de yakıt tüketimini olumsuz etkilemektedir, bu sebeple önünüzdeki araç ile kendi aracınız arasında mutlaka yeterli takip mesafesi olduğundan emin olun. Böylelikle sürekli fren pedalına basmak mecburiyetinde kalmazsınız. Ek olarak, ani hızlanmalardan ve sık sık yüksek devirli araç kullanmaktan da kaçınmalısınız.

7. Lastiklerinizin AB Etiket Değerlerinin Önemi

Lastikleriniz aracınızın yakıt tüketiminin  yüzde 20’sini oluşturmaktadır, bu sebeple doğru lastikleri seçmeniz çok önemlidir. Yeni bir lastik aldığınızda üstünde bulunan AB etiket değerlerini kontrol edip almanız gereklidir. AB etiket değerleri lastikleri 3 kategoride değerlendirir; Yakıt Verimi, Islak Kavrama ve Gürültüdür. Yakıt verimliliği, A’dan F’ye kadar olan ölçekte derecelendirilmektedir ve A derecesi mümkün olan en başarılı sonuçtur. Bu, lastiklerin dönmeleri için daha az enerji gerektirir ve bu sebeple de daha az yakıt tüketirler. Bu konuda iyi yakıt ekonomisi sağlayan yeni lastikler istiyorsanız, rehberlik için mutlaka AB Lastik Etiketi’ne bakın.

8. Yakıt Sistemi Temizleyicisi Kullanın

Bir takım yakıt katkı maddeleri, aracınızın performans kalitesini artırmak ve yakıt tüketiminizi azaltmak için ucuz bir seçenektir. Yakıt katkı maddeleri, direkt olarak yakıt deposuna eklenir. Yakıt deponuzda zaman geçtikçe yakıt tortuları birikir ve bu durum da motorunuzun dalgalanmasına, gecikmesine ve güç kaybına sebep olur. Yakıt sistemi temizleyicileri, yanma odaları, emme manifoldları, bağlantı noktaları ve subaplardaki birikintileri ortadan kaldıran ve yakıt enjektörlerine akışını tekrardan kazandıran, bütün yakıt sistemini etkili bir biçimde temizleyen yüksek kaliteli deterjanlar ve katkı maddeleri içermektedir.

Üstte anlatmış olduğumuz yöntemleri uyguladığınızda ve gerekli olan kontrolleri de yaptığınızda yakıt tüketiminiz hissedilir biçimde düşecektir. Fakat yine de ülkemizde olan yakıt ücretlerinin çok yüksek olması sebebi ile ekonomik bir ulaşım sağlamak için mümkün olduğunca toplu ulaşım araçlarını kullanmak en ekonomik yol olacaktır. Özel aracınızı kullanmak zorunda olduğunuz durumlarda da aracınızın en başarılı kondisyonda olmasına ve sürüş tarzınıza dikkat etmeniz gerekmekte.

Ekonomik, güvenli ve keyifli sürüşler.

POPÜLER KONULAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir